26.9.08

Chlubící post

Teď vám napíšu o tom, že fakt [občas] něco dělám pro to, abych působila vzdělaným, kulturním a intelektuálním [a teď i vychloubacím] dojmem:
V neděli 14.9. jsem se šla podívat na výstavu o Leonardovi, protože když ji prodloužili, tak mi fakt přišlo blbý to zas nestihnout. Velice se mi tam zalíbil obraz Beatrice d'Este, o kterém se ale zas tak úplně jako neví jestli ho vlastně maloval Leonardo; ale to mi neva.
[Leonardovy vynálezy sestavené podle deníků
Deníky v angličtině
Obrazy a malby]
V pátek 19.9. jsem prošla všechna čtyři místa kde Moravská galerie vystavuje artefakty Bienále a něco ve mě i zanechalo dojem.
V sobotu 20.9. jsem se šla mrknout v rámci Festivalu vědy do civilního krytu pod Denisovými sady a na pokusy Jihomoravské plynárenské a pod.
Dnes se v Brně v rámci Podzimních hrátek s vědou a vědci koná Noc vědců, což mi přijde škoda nevyužít, jelikož bych se mohla na některé akce dostavit téměř v papučích. Akorát bych k tomu ráda sehnala někoho, kdo by šel se mnou, protože být solitér je sice efektní, ale o to méně zábavné.

Stejně zas nakonec půjdu s tátou. Jako dycky.

24.9.08

24.09.2008

Chtěla jsem sem napsat něco fakt vážnýho a hlavně důležitýho, ale než jsem se k tomu dostala, vlezl mi do toho Pavel Horňák a How I Met Your Mother - díl o tom, jak se Ted strašně opil...a je to fuč.

20.9.08

Bienále

Celým jménem
23. mezinárodní bienále grafického designu Brno 2008
GRAFICKÝ DESIGN, ILUSTRACE A PÍSMO V KNIHÁCH, ČASOPISECH, NOVINÁCH A DIGITÁLNÍCH MÉDIÍCH
17/6—19/10/2008

Pražákův palác: výstava mne tedy moc nezaujala, ale zato jsem neplánovaně zakoupila knihu Slavné obrazy: 50 nejvýznamnějších maleb dějin umění, kterou si musím pořádně prohlédnout ještě než půjdu spát, protože pak ji odložím do police k další odborné literatuře kterou neustále po antikvariátech nakupuji, a pak se k ní už nikdy nedostanu.
UMPRUM: Polovinu času zde stráveného jsme s Tajnou kamarádkou naší věnovaly vytváření převratného uměleckého díla v místní výtvarné dílně. Škoda, že nejsou moc vidět ty lennonky a vyskakovací srdíčko, které nám daly tak zabrat.
Většinu té druhé poloviny času jsem strávila prohlížením knihy Studio Najbrt, ve které jsem objevila [pro mne] úchvatný plakát k Cyranovi z Divadla v Celetné.
Dům pánů z Lipé byl významný pouze tím, že jej s námi navštívila i parta holohlavých chlapců vyřvávajících cosi Spartě a Baníku.
Místodržitelský palác obsahuje práce studentů a absolventů ateliéru vizuální komunikace VŠVU Bratislava a ty stojí za vidění, neboť jsou nápadité, vtipné a dokonce i poučné.

19.9.08

Hafo hustý Bienále

Marťas mi poslal odkaz na tento mocinky zajímavoučký článeček, který je teda úplně nejvíc a hafo hustej a doma tak teď musíme mluvit. Mě to teda moc nejde a proto jdu tuto novodobou mluvu procvičovat s Tajnými kamarády našimi a hlavně s fakt hustými kamarády Tajného kamaráda našeho na Bienále grafického designu.

19.9.2008

1) Trochu mi uniká, proč když do vyhledávače [obrázky] zadám "Bratrstvo kočičí pracky", tak na osmé stránce se vyskytují obrázky z mého blogu které s bratrstvem, kočkama ani prackama nemají nic společného.
No to to neva.

2) Už je tady. Dneska byla cítit ve vzduchu když jsem šla do práce. Zima! A to je ještě oficiálně léto. Jeden si odjede na tejden na letní dovolenou a když se vrátí, je všecko úplně jinak.
Snažím se vidět to pozitivně: nemusím každé ráno tolik řešit co na sebe a hlavně už konečně skončilo sebevýčitkové obodobí "je tak krásně, měla bys jít ven a ne furt sedět u noťasu a koukat na seriály".

3) Tři mušketýři a hlavně teda Mrštíci.
Bohužel už jsem zapomněla co všechno jsem sem chtěla napsat, takže teď se zmůžu jen na to, že [IMHO samozřejmě] se tam dřív daly vidět dobré hry [Alžběta Anglická, Kean IV, Amadeus, Hra o lásce, smrti a věčnosti, Naši furianti, Manon Lescaut, milovaný Cyrano] i muzikály [Sny, WSS, Bastard] a nešlo o to, aby se za každou cenu divák zasmál a odcházel domů s pocitem, že byl na kultuře a ještě se u toho dobře pobavil.
Jako včera jsem fakt moc doufala, že cestou z Mošalandu nepotkám někoho známého. A přitom kostýmy byly jako vždy parádní a herci hráli skvěle.
Jestli to tak půjde dál, tak se snad začnu i těšit na něco od Černína. No a na ty herce budu prostě chodit jinam.

18.9.08

Ramzka a Mrštíci

To, že jsem pondělí až středu strávila na výjezdním zasedání už je možná známo, neboť zásadní zprávy jsem poslala na Twitter.
Kdo Twitter nečet, tak jde o toto:
1) V Jeseníkách byla děsná, ale fakt děsná kosa, mlha a furt pršelo.
2) Na Paprsku byla sněhová chumelenice [a taky jim netekla voda].
3) Po dvou nordicwalkingových túrách mě bolí fakt úplně všechno.
4) Kašlu na Dvacítky, jdu do Startek.

Jo a dneska jsme s Marťasem byli zase jednou "kulturní" a v rámci předplatného jsme se zúčastnili představení Tři mušeketýři u Mrštíků.
Na Twitteru už to visí taky, protože jsem měla opravdu velkou potřebu ze sebe ten dojem dostat co nejdříve.
Jako fakt mám ráda Beatles; dejme tomu stejně jako třeba čokoládovou zmrzlinu.
Miluju tři mušketýry; stejně jako miluju hovězí stejky.
A líbí se mi šedesátá léta; stejně jako si sem tam ráda dám tequilu.
Ale v životě, V ŽIVOTĚ bych si nedala hovězí stejk přelitý čokoládovou zmrzlinou a nezapila bych to tequilou.
Takže asi tak.

PS: to přirovnání mi poradil Marťas, prý to sem mám napsat. Jestli nebudu mít zítra v práci chvíli co dělat, tak sem o Těch Mrštících a Mušketýrech možná ještě něco postnu.

13.9.08

13. 9. 2008

Naše domácnost je pro mne nevyčerpatelným zdrojem zábavy.
Jen co jsme dneska dorazili domů, dala jsem prát první pračku prádla. Pračka se rozhodla stávkovat a vůbec nechce nejen ždímat, ale ani vypouštět vodu. Ucpaným filtrem z našeho starého rezavého bojleru plného vodního kamene to tentokrát není, zato je v koupelně cítit nějaká spálenina.
Situaci ohledně náplně pračky [dvě bundy] jsem vyřešila tak, že jsem je vytáhla ven, vymáchala ve vaně v čisté vodě abych je zbavila prášku a hodila na sušák na prádlo a většinu špinavé vody se mi z bubnu podařilo dostat ven pomocí misky. Jak to ale bude se samotným spotřebičem, to jsem teda sama zvědavá.
Až bych na tuhle situaci skoro použila naše oblíbené úsloví This is fucking unbelievable!, protože naše druhé momentálně oblíbené úsloví I love Dublin [:Aj lov Dabln:] na situaci s pračkou moc nesedí :)

Jo, jinak v Éire i Tuaisceart Éireann jsme se měli moc dobře, našli jsme čtyři keše [samozřejmě, že další dvě mrchy, které nám daly zabrat nejvíc, jsme nenašli] a tady jsou fotky.

UP: Ty keše tam jako nejsou zas tak úplně frekventované, nicméně další log u Kevina a kosa po nás jsou Češi, a ne místní. Hustý :)

10.9.08

10. 9. 2008

Dneska jsme [zase] vyrazili na výlet, ale protože pršelo a na hradě [Greencastle] bylo zavřeno, jeli jsme nakupovat do Outletu do Banbridge. Marťas zakoupil dvoje akční boty a já dvě trička a hlavně tašku ve které ty boty budem převážet zpátky, protože už se nám nevlezou do kufru.

8.9.08

Z Newry

Hrozne bych chtela neco napsat, ale tak narychlo moc nevim co.
Jo vlastne, Martas vzal za svuj nas oblibeny film [ano, je to In Bruges] a naucil me hlasku "Aj lov Dabln", ale umi jen prizvuk ala Sayid z Lost a tak to asi moc Irsky nezni. Taky porad opakuje ze je neco "fucking unbelievable" a jeste se vlastne chce porad ridit heslem "shoot first, sightseeing later".

5.9.08

Brit pop a Ska jazz

V posledním týdnu jsem zase chytla slinu experimentování s poslechem hudby kterou neznám.
Zatímco od Blur si navzdory třem poslechnutým albům chci znovu pustit jen toto:

[a vlastně ještě Country House a Song 2], Saint Petersburg Ska Jazz Review které jsem [haluzově, jako obvykle] objevila dnes, se mi líbí na první poslech. Kdo už dorostl do jazzu, může vyzkoušet:

Éire agus Tuaisceart Éireann

Zítra razíme do Irska (a taky do Severního Irska, páč tam budem bydlet)
Zatím máme:
2 průvodce (+ jednoho jsem odmítla, neboť by byl duplicitní)
2 mapy
1 Keltské mýty.

Možná byla blbost objednávat si a hlavně platit auto, když budeme celý týden ležet u Brťase v obýváku a číst si v průvodcích o tom jak je Irsko krásné a co všechno stojí za to vidět.

Přijde mi to trošku nespravedlivé, protože nám všichni půjčují průvodce a mapy a říkají jak je v Irsku krásně a jak závidí. Do Ruska mi nepůjčil nikdo nic a ještě se na mě dívali jak kdybych se zbláznila.

Užitečné odkazy kdyby to jako někoho zajímalo:
Irsko Aktuálně
Irsko-český slovníček
Takto vypadá souvislý text v irštině
Irsko-anglický online slovník