11.8.07

Vanilková Cola

Slíbila jsem Marťasovi, že napíšu spot o vanilkové cole...prý když o ní pořád mluvím.
Takže:
1) vanilková cola vypadá jako normální cola, voní vanilkovou příchutí a je sladší než nevanilková cola;
2) vanilková cola je ve Státech k dostání v restauracích už od 50's, přičemž vanilkovou příchuť do coly dodávaly samotné restaurace. Do široké distribuce v USA se dostala 15. května 2002 a časem se rozšířila do některých dalších zemí;
3) s vanilkovou colou se český spotřebitel seznámil nejspíš v roce 1994 při shlédnutí filmu Pulp Fiction, ve scéně kde si ji Vincent objednává v Mazaném králíčkovi:
BUDDY: Hi I'm Buddy, what can I get'cha?
VINCENT: I'll have the Douglas Sirk steak.
BUDDY: How d'ya want it, burnt to a crisp, or bloody as hell?
VINCENT: Bloody as hell. And to drink, a vanilla coke.

4) o vanilkové cole existuje spousta webových stránek. Na většině z nich píšou to co tady, ale najdou se i výjimky:
www.bebo.com/Profile.jsp?MemberId=4141000485,
www.bandt.com.au/news/15/0c011c15.asp, nebo
http://www.fcnp.com/arts__entertainment/dowd_on_drinks_coke_goes_back_to_the_future_20070607.html.
Dokonce je i jedna česká: napoje.gastronews.cz/vanilkova-coca-cola. Jo a taky jsem zjistila, že s tímto spotem nejsem zas tak originální jak by jeden čekal;
5) v tomto oslavném příspěvku bych jistě neměla vynechat citát kterým Coca-cola vanilkovou colu uvedla na trh: "Vanilla Coke was touted as the greatest innovation since Diet Coke in 1983";
6) já osobně jsem se s vanilkovou colou setkala v těchto zemích: Ukrajina, Rusko, Bělorusko.

A teď proč je u tohoto spotu label "problém": PROČ NENÍ VANILKOVÁ COLA V DISTRIBUCI I U NÁS?!

update: vanilková cola

26 komentářů:

  1. Anonymní12/8/07 15:17

    Možná by se ale dala vyrobit.

    OdpovědětVymazat
  2. No to jo, cola + vanilkový cukr, nebo cola + vanilka + struhadlo :)

    OdpovědětVymazat
  3. No, ve Skotsku ji pred par lety meli taky.. tedy bylo to 2003.. a to i v light verzi. Cili mnam mnam. Ovsem jeste vice mi ucarovala v norsku bezna Diet Coke s limetou - to je taktez vyrazny upgrade, zvlast pro ty, kteri si do coly normalne furt cpou platky citronu nebo limety a vylivaji mi to pak do drezu (coz je oblibeny konicek toho pana, co s nim bydlim) :o/

    OdpovědětVymazat
  4. nikie: prosimte Diet coke a Light je to stejne? Upgrade s limetkou mi prijde jako dobry napad no. To jsem zvedava kdy dorazi civilizace i nam, ne vsichni maji doma porad vanilku nebo limetku :)

    OdpovědětVymazat
  5. Diet je americký zpusob, jak jinak rict Light. Jen si presne nevzpominam, jestli v Britanii (a Irsku) maji Diet nebo Light. Ale je to prast jako uhod. Jen to v kazde zemi chutna jinak. S limetou je to jednoduche, pokud si tam nekrajis platky (jako nekdo) - ta stava tam poznat neni. Horsi je to podle me se strouhanou vanilkou. To je jak sypany caj bez sitka :o)
    Ovsem obavam se, ze k nam civilizace tohoto typu nikdy nedorazi. :o/

    OdpovědětVymazat
  6. Po vanilkove cole jsem nedival, takze o ni nic nevim. Vyzkousim ale zjistit.

    Jak uz bylo napsano: diet je oznaceni stejne s light.

    OdpovědětVymazat
  7. Neprodává se citrónová kola i u nás? Nebo si to pletu s jinou zemí nebo jiným nápojem? (Kofola :)

    Jinak ani vanilkovej cukr ani strouhaná vanilka do normální koly mi nepřipadá jako dobrej nápad :( Jak to dělali v těch restauracích, když dělali z normální koly vanilkovou?

    OdpovědětVymazat
  8. Jediný, co je u nás s citronem, je Pepsi Twist. A tu dělali s citronem jednu dobu i ve verzi 'light', ale kdykoli se snazim ji najit, nelze. Cili jedina cola s citronem u nas je Pepsi Twist. Chmpf.

    OdpovědětVymazat
  9. M: jak to v tech restauracich delali nikde nepsali :( Asi zacnu na Ukrajinu jezdit ne pro cigara a syr, ale pro vanilkovou colu.
    N: no jo, jenze Pepsi my neradi. Kdyz jednou za uherskej rok koupime colu, tak k ni asi vezmem aspon ten citron. Nebo rovnou limetku, ta se da zuzitkovat i do nejakych koktejlu.

    OdpovědětVymazat
  10. Vanilkova nalezena. Tak ji tady tedy maji. Koupil jsem si dvoulitrovku (nebo nejaky odpovidajici rozmer), ochutnal jsem, ale uplne me to tedy neoslovilo.

    OdpovědětVymazat
  11. Š: mě teda chutná víc jak normální. Každopádně bys teda mohl tak balík dvoulitrovek dovézt! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Když zaplatíš ty kila navic, tak proc ne. Ted uz jsem ale na hrane toho co jeste muzu vzit a co ne.

    OdpovědětVymazat
  13. to jsem moc ráda, že v tom nejsem sama...komu chutná víc vanilková. jen jestli to nebude tím, že třeba v zemích za železnou oponou mají lepší vanilkovou colu než ve státech...

    OdpovědětVymazat
  14. Tak teda já už fakt nevím, kde tu vanilkovou colu sehnat. Můj manžel je cocacolový vychutnávač a prostě potřebuje vanilkovou colu ochutnat! A je rozdíl mezi USA colou a třeba ukrajinskou? Prý ano, že to není stejná distribuce :-(. Kde to mám kurník šopa teda koupit?

    OdpovědětVymazat
  15. Kacenka: Mam dojem, ze jsem vanilkovou colu koupila i nekde v Rakousku a je pravdepodobne, ze ji maji tez v Nemecku. Co se rozdilne chuti tyce, tak to tedy nemam poneti, protoze jsem nemela moznost pit vanilkove coly ze dvou zemi naraz. Nicmene co se distribuce tyce, tak ta bude urcite jina nez v USA. Treba "ceska" Cola se "vyrabi v Praze-Kyjich, na Ruske vanilkove zas je nejaka moskevska adresa.

    OdpovědětVymazat
  16. Anonymní31/8/07 22:19

    Trochu svetla do toho vnesu... vanilla coke se prestala asi v roce 2005 vyrabet, ozvala se vlna odporu a nyni cocacola vyrobu obnovila. Je tedy realnejsi, ze bude casem i u nas. No a zde http://www.robertson.cz/indexcz.htm v dejvicich ji sice nemaji, ale maji zde papir, na ktery mohou zakaznici psat, co by si prali dovazet. Pocitam, ze plechovka zde bude stat kolem triceti korun, ale myslim ze by to stalo za to. Ja zde kupuju napriklad Schweppes Gigner Beer.

    OdpovědětVymazat
  17. Anonymní27/5/08 19:59

    já jí piju tam, kde mají vanilkový MONIN (na míchané drinky), kde mi dají trochu do coly. Jinak jí mají v TGI Fridays

    OdpovědětVymazat
  18. AN: diky za tip s Moninem i s Friday's. Tento tyden mam sluzebku do Prahy, tak me kroky nepovedou do Starbucks, ale tam.

    OdpovědětVymazat
  19. Anonymní6/12/08 13:35

    zkuste do coly přidat vanilkové aroma!

    OdpovědětVymazat
  20. Anonymní22/4/09 21:57

    já jsem na tuhle colu narazil zde http://www.country-military-plzen.cz/ Je to komplex asi 3 hospod s tematikou army, country a pak ještě jedna. Měli jsme tam jednou z kamarády slezinu a když jsem četl že tam mají tu colu co pil Vincent v Pulp ficktion tak jsem neváhal jet 150km a ochutnat. 1 vanilková kola, pivo, pivo a pak když jsem si uvědomil že mi to pivo nechutná tak následovala asi 10x vanilková cola :-)

    OdpovědětVymazat
  21. AN: Hm, to mam dost z ruky. Ale pisu si pro pripad, ze bych se nekdy do Plzne dostala, dik :)

    OdpovědětVymazat
  22. Anonymní2/1/11 18:11

    Vanilková Cola je super. Koupil sem jí v létě v Německu, jednu lahev 1,25 l a když sem to v autě ochutnal, musel sem běžet ještě pro celej karton. Poslední sem si nechal teď na Silvestra (tzn. šetřil sem si jí skoro půl roku!!) a byla to lahůdka. Kdo ví kde to sehnat u nás, prosím napiště na sanatogen@seznam.cz :-) Díky.

    OdpovědětVymazat
  23. Anonymní25/3/11 17:57

    Prodává se na Aukru ;-)

    OdpovědětVymazat
  24. No jo, to mě vůbec nenapadlo. Dík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonymní22/5/13 21:52

      V CR prodava a distribuje firma Starfood czech maji cool web a jsou i na facebooku pod coca cola vanilla v CR

      Vymazat