7.8.07

Expedice Rusko XIV

BogoljobovoПЯТНИЦА 13.7.
9:08 - Stále mám ZRN [Zkurvenou ruskou nemoc] a už mě to teda nebaví. Venku neprší, ale je hrozné vedro. Dneska nás čekají tři města, ale alternativci [všichni až na Toma a Voloďu] doufají, že v tom prostředním bude něco ke koupání, kde bychom zůstali a památková sekce [Tom a Voloďa] by nás tam pak vyzvedla.
Až někde zastavíme, sednu si někam do stínu a budu popíjet mlíko. Určitě mi to pomůže.
Rusové jsou stejní vlastenci jako Američani, na sloupech elektrického vedení mají vyobrazené svoje trikolory.
11:30 - Суздаль - Chtěla jsem se uvelebit s dekou a knihou někam do stínu na trávu, ale vylákali mě do města, že prý se jde na pláž. Takže jsem zas byla ve třech kostelech, prošla si obchodní "pasáž" a trh. S Gedou jsme pak zanechaly ostatní dalším kostelům a skanzenu lidové architektury a vydaly se k řece. Pláž kterou jsme našly spočívá ve vysekaném rákosí, má nízký travnatý porost, dvě ohniště a jedno smetišťátko.
12:06 - Sedíme s Gedou na schodech kostela naproti místu, kde jsme vystoupili z auta a v pravidelných intervalech se chodíme dívat jestli někdo nejde. Nejde.
12:50 - Projeli jsme kruhovým objezdem, jehož středem vede hlavní silnice.
12:55 - Řeka! Akorát Tom jde do kostela.
14:06 - Кидекша - To jsme si báječně zaplavali, vydováděli se, a hlavně umyli. Teď máme na břehu obědový piknik a pak razíme na další štaci.
Dala jsem si svou včerejší broskev a 20% smetanu a jsem zvědavá, jak to dopadne. Všichni mě varují nedostatkem záchodů a řídkými lesy, ale já svému mlékumilovnému žaludku věřím.
15:50 - Боголюбово - Další klášter. Je celý bílý [ostatně jako všechy ruské klášery] a má pěkné modré báně. Napřed jsem se uchýlila na přední klášterní schody, potom naproti přes silnici na schody k pomníku padlým sovětům. ZRN mě zmáhá čím dál tím víc, už se mi ani nechce jít do magazínu pro moroženoje [stejně bych necítila jak chutná] a chci jen ležet ve stínu a nic nedělat.
16:00 - 32°C ve stínu, no to snad ne. Jsme přece v Rusku a v Rusku má být zima!
16:10 - Naši konají pouť do dalšího kláštera. Pouť proto, že jsme byli vyloženi na parkovišti a dál se jde pěšky asi da kilometry přes železnici a po poli. Já jsem to zapíchla s Garrym Potterem na polňačce pod stromy, hned za železnicí. Prý mě vyzvednou až půjdou zpátky.
18:55 - Zakotvili jsme v březovém hájku. Je tu taky pěkné smetiště. Až z křoví vyleze medvěd, budu se cítit úplně jako v Rusku. Jája mi darovala čtyři šumivé aspiriny a tak jsem si hned jeden dala a taky jsem si dala předsevzetí, že dneska nevařím [na rozdíl od téměř všech minulých dnů]. Stejně bude na večeři kuskus [místo včerejška]
19:50 - Kuskuspárty proběhla úspěšně. Kuskus nebyl jen kuskus, ale taky maso z konzervy, kukuřice, hrášek a Geda ještě kečup. Já bohužel nemohu říct jestli mi to chutnalo nebo ne, protože ZRN mi znemožňuje cítit jakoukoliv chuť čehokoliv co spolknu.
Teď všichni ležíme v březovém hájku na karimatkách a čekáme až začne pršet, abychom pak mohli řvát "proč jsme ty stany nepostavili už před hodinou", "kterej kretén vymyslel, že budeme spát pod širákem" a podobné repliky...Takže my s Gedou ten stan asi jdeme stavět, abychom řvát nemusely, ale mohly ostatím říkat "heč, my máme stan postavenej a všechny věci v suchu a vy nee". Jo a vlastně taky proto, že se zatáhlo a dost fouká vítr.
22:39 - S klukama a Jájou jsme si zahráli krávy, které ovšem nabyly nového rozměru již po první hře, kterou vyhrála Gedonie a při tom prohlásila "já jsem vyhrála, tak mi musíte dát hobla". Alespoň že jsme spravedlivě vyhráli [kromě Jáji] každý jednu hru.
Pepíček po dvou dnech co nemůžeme dýchat zjistil, že já a Štěpánek máme rýmu a vytasil se s kapkami do nosu. Dnes snad poprvé, kromě Solovek, spíme ne z kopce.
23:51 - To snad nejni pravda. Zrovna když se rozhodnu spát pod širákem, začne bouřka i s deštěm a bleskama.

2 komentáře:

  1. Anonymní8/8/07 08:37

    No, mléčné výrobky nejsou zrovna nejvhodnější na ZRN, lepší by byla bývala byla ta zmrzlina a vlažný čaj, ne horký. Kapky do nosa nevím, mě nikdy nepomohly. Už se těším, jak jsi se uzdravovala. matama

    OdpovědětVymazat
  2. Kapky do nosu mi pomohly. Ja jsem se tam vubec neuzdravovala, pozdeji mi pak uz nebylo tak zle, ale skrabani v krku a plny nos jsem mela jeste minuly tyden.

    OdpovědětVymazat