6.8.07

Expedice Rusko XIII

ЧЕТВЕРГ 12.7.
9:35 - Neprší. Ono neprší! Usušili jsme stany, udělali jsme si čaj a dokonce i polívku.
Razíme do Rostova. Tom si vyžádal přestávku na focení domečků, kolem jakých [úplně stejných] jezdíme už tejden.
Škrábe mě v krku, ale už můžu dýchat alespoň jednou nosní dírkou. Protože je vedro, má Lída na sobě letní šatičky a my s Gedou kraťásky. A s vidinou koupání taky plavky.
[Сулость]
10:53 - Ростов - Vykoupali jsme se v hnusném zeleném sinicovitém bahnitém rybníku. S Gedou jsme si taky umyly vlasy, ale nevím, jestli to mělo nějaký efekt; každopádně si už ale nemusíme dávat umělý zelený přeliv abychom byly krásné. Když jsme byli uprostřed akce, přihrnula se k rybníku společnost sestávající ze dvou babek, jednoho dědka a jednoho dítka, kteří u nás očumovali tak dlouho, dokud jsme se všichni neumyli, neusušili, nepřevlékli a nevyprali plavky.
12:45 - Konečně máme za sebou rostovský очень большой монастыр. S Gedou jsme dokonce bez placení zahlédly i několik ikon a výstavu fotografií z Tibetu a Indie.
Pak jsme obdržely rodinnou kasu a vyrazily do města na nákup pečiva. To se nám podařilo objevit na poslední chvíli a tak jsme uskutečnily большой nákup za celých 30 rublů.
13:50 - Переславл-Залесский - Město, kde není žádný klášer. Super!
14:34 - Zakoupili jsme moroženoje. Já, Lída a Geda jsme měly ovocnou vodovou zmrzlinu velice přirozné křiklavě růžové barvy. Tom si koupil ruskoje moroženoje a dal mi ochutnat a tak si příště koupím taky ruskoje moroženoje, protože to chutná stejně, jako před revolucí chutnaly naše klasické polárkové dorty. Jen kdyby tak jedna porce nebyla půl kila.
15:00 - Jsme na kopci nad nějakým jezerem a je tu pomník s nápisem "ПЕТРУ ВЕЛИКОМУ". Všichni šli obcházet nějaký barák. Já sedím na jeho schodech ve stínu, opírám se o výstavní dělovou hlaveň a snažím se neumřít. Aspoň že je teplo, ale i tak mi ta rýma a škrábání v krku dávají zabrat.
15:03 - Zjistilo se, že za barákem je kasa a v baráku je loď Petra I, tak se na ni za 30 rublů půjdeme mrknout. Když je tam chládek, jsem všemi deseti pro. L&T&G tentorkát nikam nejdou, protože u kasy propukla hádka o studentské lístky. Tak nemají žádné.
15:13 - Tam není žádná loď. Jen záchranný člun. Ale zato vyrobený samotným Pjotrem prvním.
16:26 - Vydali jsme se koupat. Je tu obrovské jezero s hojně využívaným vstupem do vody a průměrnou hloubkou cca 70 cm.
Jdeme se najíst pirohů.
[Веськово]
17:24 - Už to vypadalo nadějně že odjedeme, chyběli jen Pepíček a Alec. Jenže při cestě z obchodu Pepíčkovi spadlo mlíko v sáčku na zem. Aspoň máme o zábavu postaráno.
18:07 - Кабанское - Z autobusu jsme zahlédli studnu s klikou, a tak se vracíme, aby si ji Štěpánek mohl vyzkoušet. A vůbec mu nevadí, že je ta studna ve vesnici a přímo před něčím domem.
18:10 - Vodu se vytáhnout nepodařilo, ale taky na nás nikdo z toho domu nevyběhl, a tak pokračujeme v cestě.
[Марково] [Сима]
19:55 - Юриев Полски - Klášter je naštěstí zavřený a dá se obhlížet jen zvenku. I tak jsme se všichni vrhli napřed na supermarket. Já jsem v zájmu svého zdraví zakoupila 2 broskve za 28 rublů a 20% smetanu [i když jsem měla nutkání koupit tu 25%].
Po obhlídce města nastala ještě těsně před odjezem akce, protože Štěpánek si v trafice zakoupil cigára s Leninem a všichni, když je uviděli, je chtěli taky. Pepíček byl vyslán zakoupit 10 krabiček které pak dál v autobuse rozprodával.
21:10 - Tábořiště - Zase spíme kousek od silnice a není tu voda, ale aspoň tu je sucho a zatím neprší. Dneska je kuskuspárty.
22:55 - Byli jsme se umývat. Já + Geda + Alec + Štěpánek + Pepíček. Kluci vynalezli potok protékající u silnice. Kopřivami se prokousali až k hnusné špinavé vodě a pořvávali na nás jaká je to báječná cesta. My jsme je pozorovaly ze silnice a pak jsme oznámily, že se vlastně mýt nechceme a odebraly jsme se zpátky do tábora.
Tento tábor je jedno velké pozitivum: neprší a ani nepršelo, tudíž je sucho a tudíž tu nejsou ti hnusní odporní téměř všudypřítomní komáři.
Pořád mě bolí v krku a teď večer se k tomu přidal i kašel. O ucpaném nose ani nemluvím.

Žádné komentáře:

Okomentovat