5.2.10

Peníze a umění myslet

1) Jediným funkčním motivačním prostředkem pro lidi jsou peníze. Samozřejmě ne pro všechny, pokud se bavíme o jednotlivcích, ale myslím obecně pro lidstvo.
Mnoho z nás si myslelo a myslí, že by lidé měli něco dělat z toho důvodu že je to přece správně/v obecném zájmu. Ano, měli [taky bych si to přála], ale tak to prostě nefunguje.
Pokud chceme aby se lidé nějak chovali a klidně to může být v jejich prospěch, je potřeba to narafičit tak, aby to pro ně bylo finančně výhodné.
Kdo před touto skutečností zavírá oči je nešťastný, protože nikdy nedosáhne svého.
Je mnohem výhodnější ji akceptovat a zařídit se podle toho.

2) Umění myslet ze mě může udělat odborníka na cokoli. Je tak strašně jednoduché a pohodlné jet v zajetých kolejích a přebírat již zformulované myšlenky od někoho jiného a posílat je dál. Nepřemýšlet nad tím, jestli to opravdu je pravda, nesnažit se na věc podívat z jiné strany.
Umění myslet je něco jiného než být chytrý - mít znalosti. Na to existují knihy a internet. K umění myslet stačí jen zdravý selský rozum a nebýt líný ho používat.
[Před tím, že to většina lidí neovládá, též nemá cenu zavírat oči. Kdo umí myslet na druhou, tuto skutečnost akceptuje a udělá z ní pro sebe výhodu.]

4 komentáře:

  1. 1) Myslím, že problém vznikne, když někdo myslí, že motivace, která funguje na něj bude fungovat univerzálně.
    Rozlišoval bych jestli jde o motivaci negativní nebo pozitivní (pokuta/odměna).
    U negativní motivace peníze univerzálně fungují, ale u pozitivní motivace od určité míry už ne.
    Lukáš Křečan tuhle psal pěkný článek o knížce Potrestán odměnami.

    OdpovědětVymazat
  2. Děcka kam vy chodíte na ty moudra??? Já s mojím selským rozumem to nějak nepobírám - takové věci! Ale asi máte pravdu :o) ( :o( )

    OdpovědětVymazat
  3. nikie: Neběháme po loukách a polích, ale čteme v knihách! :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak teď nevim, jestli se nemám třeba urazit nebo tak něco :o)

    OdpovědětVymazat