2.2.10

Nekatolík nerovná se ateista

Já bych si moc přála, aby si média konečně uvědomila, že nekatolík nerovná se ateista.
Aby pořád dokola přestala omílat, že jsme národ ateistů. To není pravda. Jsme národ, jehož velké množství příslušníků se nehlásí k žádné církvi ani k žádnému vymezenému pojmenovanému náboženství. Ateista je ten, kdo odmítá existenci Boha a případně jakýchkoli nadpřirozených sil vůbec.
To, že se někdo nehlásí ke konkrétnímu náboženství neznamená, že je ateista.
To, že někdo při sčítání lidu zatrhne "bez vyznání" nebo nezatrhne nic neznamená, že je ateista.

Chtěla bych, aby média konečně přestala takto hloupě zjednodušovat a následně podávat zavádějící informace, které jsou pak přebírány a omílány pořád dokola a tím pádem pak považovány za skutečnost.

Až tohle klapne, přijde čas na lekci č. 2: poučení o tom, že křesťan nerovná se katolík.

2 komentáře:

  1. média můžou za vše-)
    jinak první omyl (bez vyznání = ateista) se snad časem rozplyne, druhý (křesťan = katolík) už stěží, už proto že v těch médiích jsou katolíci víc slyšet i vidět - kolik zpráv ročně je v TV o synodech ČCB? kolik o pravoslavných? zato papež měl pokrytí lepší než Obama.

    OdpovědětVymazat
  2. To je fofr! :) Že média můžou za vše netvrdím, v tomto případě ale na ně vinu svaluji.
    Problém může být v tom, že mnoho lidí nevidí, nebo možná ani nezná rozdíl mezi bez vyznání a ateistou. Nynější praxe je utvrzuje v tom, že rozdíl není.
    S viditelností v médiích máš pravdu, nejvíc katolíků - poměrně tomu prostor v médiích, respektive TV [Urbi et Orbi, kardinálská 10ti minutovka na Štedrý den, ...], tam je to nejvíc vidět. ČRo je IMHO vyvážené [podle toho co mi chodí za podcasty do RSS čtečky], novinám je jedno co je to za církev, píše se když je skandál, katolíkům se ke skandálu přidává ještě téma majetku. Začarovaný kruh který má počátek v rekatolizaci po Bílé hoře
    Nj, černochů a Američanů je u nás ještě míň než těch "křesťanů" :))

    OdpovědětVymazat