28.7.07

Expedice Rusko VI

AuroraЧЕТВЕРГ 5.7.
0:07 - Po vydatném spánku razíme do bílonočního Petrohradu. Standa to zase bere po obchvatu, tak jsem zvědavá, jestli to stihnem.
0:15 - Nejspíš jsme se zase ztratili, protože jedeme směr Helsinki, nikoli směr Petrohrad.
0:17 - Otáčíme se a plnou parou směr Petěrburg. Nedivím se, že řidič má už teď najeto o dva dny víc kilometrů než jsme na výletě. Když už jsme u toho, zjistilo se, že majitel cestovky sice podal všem zúčastněným [my klienti, průvodkyně, řidič] informace, ale každému jiné. Takže zatímco řidiči a průvodkyni jejich plán moc nevychází, nám [až na Царское Село] ano. Přijde mi to jako ta lepší varianta.
Pepíček se dal před odjezdem do řeči se sousedem Němcem, který tu je na motorce. Možná mu my Češi alespoň v Rusku připadáme jako občané EU.
0:30 - Podařilo se nám dostat na obchvat. Snad tu nebude nikde policejní hlídka, protože pravděpodobně nedodržujeme předepsanou rychlost.
Začíná se stmívat, dost mě to mrzí, protože nemám ráda tmu.
Ztratila jsem svůj pskovský zlatý řetízek. Kdo ví, kam až se touto "poštou" dostane.
0:45 - Stále na okruhu, ale zase jsme se ztratili. No aspoň že jedeme směr město.
0:50 - Jája se běžela kohosi zeptat na cestu. Myslím, že to nestihneme.
0:55 - Jája se opět ptá kolemjdoucích, a to jedeme furt rovně. Co bude až zajedem někam za roh? ...ha, chyba není v nás, na mapě není zakreslená jedna křižovatka.
0:57 - Jája opět vyskakuje s mapou ven, tentokrát se ptá v jakémsi magazinu.
1:10 - Ježkovy, předjely nás dvě rezavé lady. Štěpán chce pět píseň proti trudomyslnosti.
1:15 - Další dotaz na cestu, jedeme správně.
1:16 - Jsme u řeky! A zrovna u Aurory.
1:28 - STIHLI JSME TO. Stojíme u Санкт-Петербург гостиница, máme výhled na dva mosty a zrovna začal ohňostroj. Konečně taky vidím Ermitáž. Všichni mi vysvětlili, že mosty se nezvedají kvůli turistům, ale aby mohly proplout lodě. Otevřené jsou do čtyř do rána.
2:28 - Super. Od Aurory do stanu jen za půl hodiny + zastávka u oblíbeného Mekáče na gamburger. Pepíček se neudržel, a musel si jít koupit mlíko.
9:35 - Podařilo se nám vyrazit s pouhým desetiminutovým zpožděním. Nad celým Petrohradem je roztáhlý Fjodor, beru si svetr a deštník. Jedeme jen k nejbližšímu metru a i tak bloudíme.
10:00 - Zatím bez problémů se nám podařilo dostat se do budovy metra, koupit lístky [které spočívají v kovové minci se znakem metra], nenechat se srazit na jezdících schodech a nastoupit do vlaku, který jede správným směrem - станициа Садовая
11:44 - Ermitáž, 2. patro, č. 237 - Nějakým nedopatřením jsme se sem dostali v jediný den v měsíci, kdy mají иностранци vstup zdarma. V pokladně jsme obdrželi lístek, a na základě lístku jsme jinde obdrželi mapu celého areálu.
Kolem jde zrovna skupina Japonců s průvodkyní, která má na pravé ruce černou plesovou síťovou rukavičku s plyšákem.
Lída s Tomem už prošli celý Petrohrad a zbytek dne mají na Ermitáž, Vláďa je samostatná jednotka, A.+Š.+P. někam zmizeli a my s Gedou máme v 1 odpoledne sraz s Jájou na rudé plyšové sedačce u vchodu a pak půjdeme na projížďku loďkou.
Už jsme prošly Egypt a teď jsme u barokního malířského umění. Moc mi nejde sledovat všechno, a tak buď vím jak se obraz jmenuje a kdo ho namaloval, nebo vím jak vypadá. Je to tu dost pdobné tomu hroznému velkému muzeu ve Vídni. Musím jít dál, ještě nás čeká moderna v nejvyšším patře.
12:17 - Ermitáž, 3. patro, č. 316 - Sedím mezi Gauginama a je mi to úplně jedno, protože jednak se mi moc nelíbí a taky mám hlad a chce se mi hrozně spát. Umění dá člověku opravdu zabrat.
12:22 - Ermitáž, 3. patro, č. 348 - Gaugin byl ještě dobrej, na toho se dá aspoň trochu koukat, ale Mattise je škaredej a obsadil celé tři místnosti. Teď sedím u Picassa. Než jsem sem přišla, myslela jsem si, že se mi impresionismus strašně nelíbí, ale ve srovnání s těma Picassovýma hranatýma lidma je vlastně ještě celkem v pohodě.
12:44 - Ermitáž, fronta na Internet - Hrozně mě bolej nohy a mám namuzeováno tak na dva roky dopředu.
14:23 - KFC - S Gedou a Jájou jsme vyrazily na prohlídku. Venku se nedá moc dýchat, tady je aspoň klimatizace. Zakoupila jsem 4 pohledy pro nejbližší rodinu, ostatní uvidí fotky.
15:04 - Odchytl nás průvodce lodní projížďkou, a tak za deset minut vyrážíme na aquatour de Petěrburg. Super je, že poplujeme kolem Aurory i Petropavlovské pevnosti, a tak budeme šetřit naše ubohé uchozené nožky.
15:15 - Zatím je nás na lodi sedm. Snad to vydrží, protože tak je tu dost místa. Taky doufám, že nezačne pršet, protože Fjodor stále dlí nad celým Petrohradem.
17:05 - Projížďka byla pěkná, i když poněkud větrná. Zašly jsme si na záchod do Ermitáže a jdeme se podívat na barevný pohádkový kostel.
18:50 - Až na Vláďu jsme se všichni šťastně sešli v parku u Admirality. S Gedou jsme si pohladily medvídě.
21:45 - 49 km od Petrohradu - Již jsme opustili Petrohrad a z osmiproudové dálnice se svodidly po obou stranách a bez děr, se stala čtyřproudová silnici s dírama a březovým hájkem uprostřed [napsat poslední větu mi trvalo asi 10 minut].
Cesta metrem z centra proběhla celkem bez problémů, jen Pepíčka zaujalo petrohradské metro natolik, že si ho vyfotil. Naneštěstí se u toho, narozdíl ode mně, nechal chytit ostrahou a musel platit pokutu 100 rublů. Při výstupu z metra na stanici Старая деревня jsme nakoupili pečivo k večeři [až na ten piroh s masem moc dobré] a hurá k autu.
Ještě před definitivním opuštěním STP [Sankt-Petěrburgu] proběhla zastávka v McDonald's. S Gedou jsme zakoupily po dvou gamburgerech, z toho jeden do zásoby, a já jsem si konečně dala moroženoje. Taky jsme udělaly pořádek v lahvích s vodou a pod našimi sedadly, pro případného zájemce o spaní v horizontální poloze.
Chce se mi strašně spát, ale o co, že sotva zamhouřím oko, nastane řidičova povinná přestávka.
Ještě me tak napadlo, že jistě nebude náhoda, že jsme si v místnosti s Picassem obě, nezávsile na sobě, v duchu prozpěvovaly Kubistický portrét od Suchého/Šlitra. Když jsme to posléze zjistily, zanotovaly jsme si spolu v Ermitáži na schodech Koupila má milá krokodýla a Tři tety.

2 komentáře:

  1. Krásně se to čte, kdo v Rusku byl dokáže si mnohé i představit. Bohužel dál než do St. Peterburgu jsem se nedostala. Závidím a slintám.

    OdpovědětVymazat
  2. Už týden létá z Brna do Moskvy letadlo, tak jen vyřídit vízum a šup tam :)

    OdpovědětVymazat