6.6.07

Já si vůbec nemyslím, že sledovat záznamy ze zasedání PSP [poslanecké sněmovny parlamentu] je ztráta času. Naopak se člověk dozví spoustu věcí a taky se leckdy pobaví víc, než při sledování Novot a podobných zábavných pořadů.
Dnes jsem narazila na jeden z těch vydařenějších dílů, a to především díky poslanci Jadákovi, jenž měl potřebu se, jako ostatně bohužel téměř všichni, vyjádřit k daru ministryně obrany Vlasty Parkanové americkému prezidentu Bushovi:

Návrh bodu k projednávání
Poslanec Vítězslav Jandák: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vážená vládo, já bych rád poprosil, abychom zařadili - a v tom bych rád podpořil pana kolegu - bod Seznámení s textem písně, kterou nazpívala paní ministryně Parkanová prezidentu Bushovi.
Proč? Tak jsme se přece jenom dočkali. Věděl jsem, že se v souvislosti s návštěvou George Bushe budou dít věci, ale jedna z nich předčila moje očekávání. Nejoblíbenější český politik Vlasta Parkanová, ve které se snoubí ušlechtilost a intelektuální výjimečnost ODA, křesťanský cit KDU-ČSL a talent barové zpěvačky, nám na podporu našeho radaru zazpívala píseň, a to ne ledajakou, parafrázi na starou socialistickou pecku Dobrý den, majore Gagarine. Spolupracovníky si nevzala jen tak ledajaké - starého numisnomatika (?) Jana Vyčítala a Karla Vágnera, který celým svým životním dílem přesvědčil, že je ochoten k čemukoliv pro kohokoliv. Vznikl tak paskvil hodný české tradice příkladu hrdinských činů rakouských vojínů, citovaných ve Švejkovi, devótní protektorátní žurnalistiky, budovatelských písní a agitek padesátých let, či apoteózy kapitána Minaříka a kultovního songu Bič boží z Majora Zemana. (Smích a potlesk.)
Co tím chtěla, dámy a pánové, tvůrčí trojice, snad kromě zviditelnění, které se v tomto případě rovná ostudě, dokázat, nikdo netuší. Soudný člověk snad nemůže předpokládat, že si tu slátaninu Bush poslechne, nebo dokonce zanotuje. (Smích v sále.) Kdyby takovouhle věc vytvořil někdo z levé strany politického spektra, předháněli by se naši novináři v urážkách a zesměšňování. Jan Rejžek nebo Jiří Černý by poslech zřejmě nepřežili. (Smích v sále.) Ušlechtilý úmysl našich pravicových občanů však jistě nikdo shazovat nebude. Jen celý národ z toho všeho bude mít srandu. Děkuji vám, dámy a pánové. (Bouřlivý ohlas, skandovaný potlesk.


Hlasování o návrhu
Předseda PSP Miloslav Vlček: Nyní budeme znovu hlasovat o návrhu pana poslance Jandáka, a to Seznámení s textem písně ministryně Parkanové věnované prezidentu Bushovi.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 15 z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro návrh 94, proti 54. Konstatuji, že s návrhem nebyl vysloven souhlas.

Pan poslanec Jandák se hlásí ke svému návrhu. Pane poslanče, máte slovo.

Poslanec Vítězslav Jandák: Já děkuji, že pan premiér mi tady pošeptal, že mi ji pak zazpívá. Ale dámy a pánové, víte, nezesměšňujte tu věc. Vzpomeňme si, kolikrát v historii píseň udělala pěknou paseku v Evropě. Například Ktož sú boží bojovníci. (Smích.)

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane poslanče, rozprava není. Já vám musím odebrat slovo, protože jsem myslel, že chcete nějakou procedurální připomínku, a to nebyla procedurální připomínka. Konstatuji, že tento návrh nebyl přijat. Dále budeme…

O slovo se přihlásil pan poslanec Sobotka.

Poslanec Bohuslav Sobotka: Děkuji, vážený pane předsedo. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych zpochybnil minulé hlasování. Ačkoliv jsem hlasoval pro návrh, na sjetině takové hlasování není zaznamenáno. Děkuji.

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, slyšeli jsme námitku. Kdo s touto námitkou souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 16 z přítomných 194 poslankyň a poslanců pro návrh 147, proti 10. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

Budeme tedy znovu hlasovat o návrhu pana poslance Jandáka, tedy o zařazení nového bodu - Seznámení s textem písně ministryně Parkanové věnované prezidentu Bushovi.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 17 z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro návrh 97, proti 58. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.


Textový záznam jednání PSP - návrh poslance Jandáka
Audio záznam jednání PSP [není tam časování, poslanec Jandák mluví v druhé polovině]

Textový záznam jednání PSP - hlasování o návrhu poslance Jandáka
Audio záznam jednání PSP - hlasování o návrhu poslance Jandáka


Já už se nedivím, že u nás všechno tak dlouho trvá, začíná to už v parlamentu, kde jsou čtyři z deseti hlasování opakována, proto, že se vždycky někdo zvedne a řekne že hlasoval pro, ale na sjetině se objevil křížek. Jen poslanec Rádl zpochybnil hlasování, "vzhledem k tomu, že má chromou ruku, hlasoval jinak než hlasovat chtěl"...mimochodem, věděli jste, že se hlasuje nejen o návrzích, ale i o uznání zpochybění návrhů?

BTW, nesleduji tato jednání pravidelně, ale co to má kurva znamenat že na jednáních nejčastěji mluví komunisti? Já myslela po Listopadu by měli držet hubu a krok, nebo je zakážou.


PS: kdo by měl zájem, schválený bod Seznámení s textem písně ministryně Parkanové věnované prezidentu Bushovi bude projednáván jako 4. bod v pátek 8.6. s body 14, 15, 16.

Žádné komentáře:

Okomentovat