11.8.12

US trip - den VIII.

DEADWOOD, SD -> BILLINGS, MT
650 km

10:57 Byli jsme na Mt. Moriah Cemetery obhlídnout mimo jiné hrob Divokého Billa Hickoka a Calamity Jane. Z vrchu je pěkný výhled na Deadwood. Teď hledáme obchod s jídlem.
12:51 VODNÍ NÁDRŽ PACTOLA Máme piknik. Našli jsme obchodní dům Dakotamart, jehož návštěva byla pro Marťase zatím nejkrásnějším zážitkem z celého výletu na americký kontinent. Chtěl tam zůstat.
Zakoupili jsme čerstvá (nebo alespoň teplá) kuřecí stehýnka (něco jako v KFC), pečivo s spoustu coca-coly a takto zásobeni jsme vyjeli do přírody. V obchoďáku  jsem si musela nechat od personálu vysvětlit jak si koupit capuccino (vzít kelímek a zmáčknout čudl) které je děsně sladké i na Martina a pak jsem u kasy odmítla asi pátou igelitku, tak se na mě personál díval dost divně.
Zas se stahujou mračna a v dálce hřmí. Ach jo.
17:56 WYOMING - ODPOČIVADLO NA DÁLNICI Ještě že máme ta kuřata. Byli jsme se podívat na Crazy Horse Memorial, kde jsem zaznamenala abnormálně vysokou koncentraci indiánů, celkem asi 10 (8 zaměstnanců/2 návštěvnice). Jo, vlastně jsem ještě jednoho menšího potkala včera na dálničním odpočivadle.
Crazy Horse je megastavba, která pěkně dlouho živí jednu celou rodinu a ještě pár generací asi bude, vzhledem k tomu že začali ve 30's 20. století a teď mají hotový obličej. Marťas tady pojal nápad na startup, jen ještě neví o žádné vhodné lokalitě.
19:49 MONTANA U Little Big Hornu mají otevřeno od 8 do soumraku, tak snad to stihnem.
20:37 LITTLE BIG HORN BATTLEFIELD Od 90's 20 století se to nejmenuje Custer Memorial ale Little Big Horn Memorial a je tu už i památník indiánských účastníků akce. Od roku 1890 jsou po celém bojišti jsou rozmístěny bílé pomníčky členů ze 7. kavalerie (vždycky na místě, kde dotyčný padl). Od cca 1990 tam je i pár červených na místě kde padli indoši. Hezké je, že se celý památník dá objet autem po asfaltce (je taky dlouhý asi 5 mil), tak jsem si nechala aspoň otevřené okénko abych byla, abych tak řekla, v kontaktu s bojištěm.
22:36 WESTERN INN, BILLINGS, MONTANA My bydlíme. Já mám vždycky takovou radost když o nás ví a hned nám dají kartu od pokoje. Zítra naposled se snídaní, ale pak zas budou bazény (ne že bychom někdy nějaký kromě Vegas využili).
Ještě bych si měla poznamenat, že jsme viděli:
1) Z dálky (veliké) Devils Tower Monument, což je takový prapodivný kus kamene trčící asi skoro 400 metrů do výšky, jen tak sám.
2) Děsně dlouhej vlak, třeba kilometr. A ne jeden. Marťas má samozřejmě video.

Den VII. <- Den VIII. -> Den IX.


Zvětšit mapu

Žádné komentáře:

Okomentovat