11.8.09

Koncept

Následující text jsem našla mezi svými tzv. "různými" dokumenty. Mám ho uložen nejméně od ledna 2003 a netuším kdo je jeho autorem. Ale přijde mi dobrej :)

Jde o tzv. "univerzální jamáckou teorii dějin umění", se kterou uděláte téměř jakoukoliv zkoušku, uvedeno na příkladu řeckého sochařství.

"Já bych se na to řecké sochařství podíval z trošku širšího aspektu. Dalo by se rozdělit na několik směrů, které se vzájemně následovaly. Každý tento směr by se dal dále rozdělit na několik fází, od rané až po vrcholnou a úpadek. Raná fáze je samozřejmě z velké míry ovlivněna sousedními civilizacemi i předchozím obdobím, však je to na těch prvotních sochách poměrně výrazně vidět. Později se začínají sochy čím dál více odlišovat, až přejdeme k dalšímu období, které má sice mnoho znaků, které jej pojí s předchozí érou, nicméně jich je již dost na to, aby se stalo obdobím samostatným. Ve vrcholné fázi jsou pak tvořena nejdůležitější, dovolím si říct, že dokonce ty nejpodstatnější, díla této epochy řeckého sochařství, jejichž autoři se zapsali, a neváhal bych použít tohoto termínu, zapsali do dějin světového umění a svým způsobem ovlivnili i moderní sochařství. Právě v této době vidíme na sochách typické znaky této éry řeckého sochařství. V úpadkovém období začínají mladí sochaři pohrdat právě těmito určujícími znaky, vliv vrcholné éry už je patrný pouze na úrovni řemeslníků, umělci jsou již dál. Ostatně jsem se o tom mnoho dozvěděl z publikace Úvod do problematiky filozofie řeckého sochařství, kterou jsem právě včera dočetl."

3 komentáře:

  1. to je jak kdyby to psala Růžčková... akorát ta by to nemyslela jako šmel, ale zcela vážně...

    OdpovědětVymazat
  2. ...aneb Jak se dá každá zkouška/ škola očůrat... :o)

    OdpovědětVymazat
  3. lionka: Kazda bohuzel ne, u vetsiny mych zkousek by mi to bylo k nicemu.

    OdpovědětVymazat