5.8.07

Expedice Rusko XII

JaroslavlСРЕДА 11.7.
10:20 - Kurva už zas leje. Ne už, ale celou noc. S Gedou jsme dlely ve stanu a doufaly že se nikam neodjede tak dlouho, až nám Lída přišla říct, že je odjezd. Čeká nás Вологда a Яарославль. To jsou dvě města a snad jen jeden klášter. Mně a Gedě je klášter ukradenej a Lída se smutným hlasem ptá, jestli tam jsou hospody.
Tom si prozpěvuje "Ty jsi to moje zlato" a Geda si ke snídani rozdělala svoji сметану классическаю [která chutnala jako naše kysaná]. Hojně ji nabízí kolem sebe, hlavně mně, ale nedělá to z vrozené dobrotivosti, nýbrž proto, abychom byli tlustí [hlavně já], protože smetana má 20% tuku. Proto je taky tak dobrá.
11:15 - Venku furt leje. Prohlédli jsme si klášter ve Vologdi. Mají ho spravený.
Geda stojí vedle auta a Štěpánek s ní hovoří skrz otevřené okénko. Chce bumážku, nebo ji nepustí dovnitř.
L&T mají mokré konce spacáků a Lída už definitivně propadla trudomyslnosti; někam utekla a není k nalezení.
Začíná mě bolet v krku.
13:30 - Máme něco s motorem. Ne, že by mě to překvapovalo.
14:21 - Zastávka na benzínce. Mají tu relativně velký výběr teplých jídel, a tak bude zastávka asi dost dlouhá. Myslím, že dám novou šanci borčši. Taky bych si dala kafe, ale čaj s citrónem bude mít můj krk raději.
14:50 - Je tu hrozné vedro a přejedla jsem se boršče. Čaj bodl, a to, že si sama můžu přečíst co mají v jídelním lístku a objednat si, mi trochu zvedlo náladu. A taky tu je puštěná televize s Tomem a Jerrym. Ještě tak najít záchod a bude to dokonalé. Vlastně by taky mohlo přestat pršet.
15:05 - Jedeme kolem moc pěkného červeně cihlového kostela se stříbrnými kopulemi. To je snad první kostel [vlastně kromě toho pohádkového v STP] který bych si chtěla prohlédnout zblízka, jenže nás čeká Яарославль. Lída už není protivná, jen se tváří rezignovaně.
[Подольново] [Pешетиники]
16:05 - Ярославл - Neprší, mají tu suché silnice a ke klášteru nás vede nějaký pán, který před námi jede na kole. Dostane za to pivo. Bolí mě v krku.
16:20 - Jede před námi autoškola a nějak se zasekla na křižovatce. Průvodce-cyklsta si toho naštěstí všiml a tak na nás čeká. Aktuální téma: tajné písmo V. I. Lenina.
19:31 - Já i Geda už jsme zakoupily dary pro naše chlapce. Oba dostanou černé tričko s Mc'Leninem a Marťas námořnickou čepici s nápisem РОССИЯ. Po prohlídce kláštera [studentské vstupné za 5 rublů] která spočívala v trase vstup - suvenýry - WC - suvenýry - východ, jsme vyrazily do ulic na nákupy. Geda zakoupila tři krabky cigaret s obrázkem kláštera na krbičce a, nebýt mastného fleku a čmárance od propisky, i slušivé modré tričko. Já jsem zakoupila [třikrát sláva] věc, kvůli které prakticky podnikám celý výlet: film Азазел. Sice tam nejsou žádné tituky a je to jiný region, ale to se snad nějak vyřeší.
19:46 - Gedě teď došlo co jsme to klukům koupily za trička a zhrozila se. Nad námi je zase modro; můžeme začít uzavírat sázky kdy nás Fjodor dožene a zaútočí.
[Новоселка].
20:53 - Už hodinu jezdímě po Rostově a hledáme cestu k jezeru. U prvního monastíru jsme potkali krávu a tak jsme teď měli v autobuse odbornou přednášku na téma dojení a krmení telat a kvalita masa v hypermarktech. Závěr zněl, že máme kupovat české výrobky, nebo půjde naše zemědělství do háje.
Jo, Geda chtěla v Jaroslavli koupit někomu jako dárek ruský čaj, ale ze všech krabiček a nás někde vykouknul nápis "Ceylon tea". Proto všichni dostanou cigára a čokolády.
23:30 - Bydlíme, neprší, není tu žádná voda na koupání. Tu slibujou zítra přes den, ale já nevěřím, že nebude pršet.
Jdeme spát, protože je skoro tma.

Žádné komentáře:

Okomentovat