27.7.07

Expedice Rusko V

PetrodvorceСРЕДА 4.7.
9:07 - Je tu pěkná kosa, komáři a máme orosené stany. Proto jsme je taky zanechali v kempu na doschnutí. Pán na motorce co bydlí vedle nás, nás neokradl, asi proto, že je Němec a pravděpodobně se bál, že okrademe my jeho. Už vím proč máme mokrý stan, v noci prý pršelo.
Geda si nakreslila adventní kalendář a odškrtává si dny, kdy už bude konečně zase doma. Podle mě, to vypadá spíš trochu jako metr na vojně.
Chtěla jsem si vzít tříčtvrťáky, ale protože mám čerstvě oholené nohy [a toho se musí využít] vyhrála minisukně. Na cestování autobusem je to teda dost debilní oděv. Tříčtvrťáky mám sebou na až bude nejhůř. Oproti včerejšku je taky změna v nepřítomnosti polštářku a v přítomnosti teplých ponožek.
Tom předčítá otevírací dny a hodiny a ceny vstupů.
Bereme to oklikou přes okolí Petrohradu [myšleno okrajovými částmi] a vypadá to tu jako přerostlá Líšeň s béžovýma panelákama. No vlastně i ty paneláky jsou takové trochu rozlehlejší.
9:40 - Ztratili jsme se.
9:56 - Tom s Lídou už začali pět častušky. Ráno prý v kempu hrála ruská hymna.
10:10 - Chvilka poezie, Lída přednáší báseň o Dněpru.
Jsem v šoku. Jedeme po osmiproudové dálnici [+ odstavné pruhy] bez děr a se svodidly po obou stranách.
10:47 - Podařilo se nám objet Petrohrad, což je paráda. Do Petrodvorců to je už jen hodinu. Štěpánek čte Ruský týden.
11:18 - Proběhla zastávka na benzínce. Místo druhé snídaně jsme zakoupili vodovou zmrzlinu Бонпари od Nestlé a já s Gedou po krabičce L&M slim za 19 rublů.
Máme značkový odpaďák z papírového pytlíku od Mekáče.
11:35 - Konečně pořádně vím kam a proč jedeme: do Petrodvorců do Petropavlovska do zahrad Petra Velikého podívat se na fontány.
Všichni, včetně nekuřáků, jsou nadšeni, jak tu jsou levné cigarety.
11:47 - Zjistilo se, že všechny cesty nevedou do Říma, ale do Petrohradu.
11:56 - Snad jsme na správné silnici. Jedeme kolem 20 metrů vysoké skládky.
12:00 - Ježkovy, už zas vidim Petrohrad.
12:05 - Nejenže ho vidím, ale už jsme zase v něm. Dnes asi po čtvrté.
12:34 - Jsme tady. Je tu dost přeautobusováno. Parkujeme asi kilometr od vstupu...ne, jen se otáčíme.
13:27 - I přes naprostý nedostatek informací jsme se dostali do paláce a zakoupili lístky na prohlídku palácových komnat. Já, Tom a Geda už jsme se dostali přes kontrolu, Pepíček se Štěpánkem šli hledat záchod, Lída s Vláďou už se prodrali za náma [a drát se davem v Rusku je něco úplně jiného než drát se davem u nás; je to takové, abych tak řekla, mnohem intenzivnější], Alena čeká venku s lístkama na kuky...ne, všichni se našli, prohlídka začíná.
15:20 - No jako nevim. Vypadá to [palác] jako Vizovice, ale vstupné je 10x dražší. Aspoň že ty kartinky mají za relativně slušný peníz.
Tom oželel Carské selo [nejspíš pod dojmem včerejšího a dnešního průjezdu Petrohradem] a tak všichni zůstáváme tady a v 7 máme sraz u avtobusu. Do Petrohradu to vidím tak na tři hodiny cesty. V lepším případě.
Jsme u moře a máme sebou plavky, ale je nám to úplně na nic, protože:
a) je zima
b) moře je minimálně stejně hnusné jako v kempu na druhé straně Finského zálivu.
15:35 - Sraz v 7 se nám začíná zdát trochu pozdě, naštěstí jsme potkali Jáju se Standou a tak jsme domluvili alternativní sraz v 6. Doufáme, že potkáme i Lídu s Tomem a Vláďu.
Jo, prý je vedle normální pláž, tak uvidíme co s tím koupáním.
16:27 - Dorazili jsme na pláž a k naší velké radosti jsme potkali Lídu s Tomem. Trochu to kazí jen fakt, že Vláďa je neznámo kde, a tak na něj budeme nejspíš v autobuse hodinu čekat. Aspoň se tam najíme.
Lída je zatím jediný odvážlivec, který vlezl do moře. Je tu hrozně mělká voda, ale alespoň je na dně písek, na rozdíl od včerejšího jezera.
17:53 - Já s Hedou už dlíme v autě.
18:49 - Zastávka na značkové benzínce Shell. Zaujaly mně půllitrové plechovky Gin&Tonic, Alec dokonce uvažovala o koupi; Geda se zas zaobírala lahví Krušovic za 100 rublů.
Opět stojíme v zácpě. Kolem projíždějí auta po chodníku, ale tam už začíná být zácpa taky.
18:57 - Popojeli jsme po silnici a jsme rádi, že jsme nejeli po chodníku, protože u přechodu pro chodce je velká fronta aut.
Já už si nikdy nebudu v Brně stěžovat, že stojím v hrozné dopravní zácpě.
19:05 - Štěpánek jde číst pohádky. Urá.
20:44 - My už jsme v kempu, super. Ale nemůžem se přes závoru dostat k našim stanům.
22:27 - O půlnoci razíme do Petrohradu na noční otevírání mostů na Něvě. Plán je následující: Lída + Tom + Vláďa už tam zůstanou, my zbytek se vrátíme, v 9 ráno sbalíme stany a všechny věci a vyrazíme do Petrohradu za nimi. O půl 11 se otevírá Ermitáž, kde se snad všichni šťastně shledáme.
Před odjezdem si dám nejspíš naposledy, ale i chvála Bohu za to, nabít baterku do foťáku. Taky si musím pečlivě rozmyslet svůj zítřejší look. Vidím to na bílé tříčtvrťáčky [jiné nemám] a tyrkysové tričko. Pitomé je, že sebou budu muset táhnout batoh, ale co se dá dělat.
Kromě Vládi šli všichni spát. Já jsem chtěla taky, vytáhla jsem si z autobusu deku abych nemusela rozbalovat spacák, ale:
1) Heda si ji vzala, aby nemusela rozbalovat spacák
2) svůj spacák jsem stejně rozbalila, protože jsem ho chtěla vyvětrat a vysušit. Vyvětraný je, ale poněkud v té trávě navlhnul.
Jdu přestěhovat věci před stan a odpočívat.

Žádné komentáře:

Okomentovat