25.7.07

Expedice Rusko III

NovgorodПОНЕДЕЛьНИК 2.7.
Cca půlnoc - Stále nejsme v kempu, ale v autobuse. Momentálně nás zastavila policejní hlídka. Nedělám si iluze, chce pivo nebo rubly...tak ne, teď zastavili úplně stejný tranzit jako je ten náš, ale s ruskou značkou. Proběhla kontrola osazenstva a jedeme dál.
Za 10 minut - Zastávka u benzínky, kemp asi nebude.
0:40 - Máme noční okružní projížďku Pskovem, protože jaksi nemáme kde spát.
Motto zájezdu: "tam kde ostatní končí, my začínáme".
Pepa pořvává z okna na kolemjedoucí taxíky "zdravstvuj".
NOC, NEVÍM KOLIK, ALE UŽ SVÍTÁ, PODLE HEDY 1:48 - Rozbili jsme tábor kdesi na louce u Pskova u rozestavěných domků. A to rekordní rychlostí, během deseti minut od výstupu z auta už jsme byli všichni uvnitř. Otravuje tu spousta komárů a taky nějaký brouk, nejspíš cvrček.
Trochu se bojím, co bude ráno.
PODLE HEDINÝCH HODINEK KTERÉ SE V NOCI ZASTAVILY JE 6:45, LÍDA TVRDÍ, ŽE JE 7:31 - Každopádně všichni už jsou vzhůru...proč!
8:50 - Už jsme zase ve Pskově. Ráno skoro nepršelo, a tak jsme si s Hedou trochu vyvětraly spacáky. Teď jdem na prohlídku Pskova a první dávky klášterů. Prý mi místo šátku přes hlavu a ramena bude stačit mikina s kapucí.
9:03 - Utekla nám paní průvodkyně.
9:10 - Tak to, co jsme v noci mysleli že je křižovatka kde každý jezdí jak chce, je ve skutečnosti kruhový objezd.
9:15 - Máme poštu i dva formuláře na registraci. Potřebujeme jich deset, ale naštěstí mají na poště kopírku. Doufám, že bude funkční.
10:03 - Už hodinu jsme ve Pskově a již jsme našli oficiální směnárnu. Prý tu jsou nějaké kláštery, ale já se teda nejvíc těším na Lenina. Natrefili jsme na paní se zlatýma zubama a známýma v Česku a ta nás prý dovede na místo, kde si můžeme vyměnit peníze, protože tady mají zavřeno, protože je dneska pondělí.
10:45 - S Hedou jsme ještě v autě provedly výměnu tenisek za sandály a žabky. Naštěstí, protože venku je dost hic. Zítra berem tříčtvrťáky a trička na ramínka. Teď čekáme v bance na výměnu peněz.
Přestup na ruský čas +2 hod.
14:00 - Chrám Nejsvětější trojice v kremlu ve Pskově - Máme za sebou pořádně vyzdobený chrám. Razíme k Mirožskému klášteru.
15:04 - Mirožský klášter - Skupina A [L&T + Vláďa + průvodkyně Jája] šla na prohlídku. Skupina B [já + Alec + Štěpánek + Pepíček] jsme šli k řece. Zatímco mě stačilo osvěžení končetin, ostatní to vzali zgruntu mýdlem a ještě chtějí prát. Štěpán pere košili tak, že ji namydlil, oblékl a plave naznak motýlka.
Mám vytýčené dva gastronomické cíle: vanilkovou colu a šašlik.
16:11 - Vyjeli jsme z Pskovské oblasti a jedem směr Новгород. Po dálnici. S nostalgií vzpomínám na D1. Pro budoucí generace: tahle ruská dálnice rovná se naše silnice třetí třídy.
16:20 - Stále nás pronásleduje Fjodor.
Fjodor je dešťový mrak, který se nás ujal už na ruských hranicích, bdí nad námi a občas, když si myslí, že nám dochází voda nebo potřebujeme umýt, tak na nás zaprší.
Při jídle mi spadl polštářek do paštiky a teď jsem zjistila, že vzadu od něčeho navlhnul. Ach jo.
Jo, a v Pskově jsem při procházce, zatímco jsme s Alkou a Hedou čekaly až velcí vymění v bance peníze, našla zlatý řetízek na ruku. Já bych si teda takovej nekoupila, ale nalezenému koni na zuby nehleď. A možná se ještě bude hodit.
A že je to dálnice se pozná podle toho, že jména měst na odbočkách jsou v azbuce i latince.
16:50 - Asi jsme sjeli z dálnice, má to jen tu středovou přerušovanou čáru.
17:13 - Mám trochu obavy o naše pneumatiky. Momentálně jedeme v protisměru, protože je tam o něco málo děr míň.
Proti jedou dva náklaďáky, musíme zpátky napravo.
Jeli jsme kolem letícího čápa, který měl v zobáku žábu.
17:36 - Zastávka na benzince. Heda je odvážná a šla na záchod. Já jsem si tam jen umyla ruce a chce se mi zvracet ještě teď.
Štěpán šel taky odvážně na záchod, ale ruce si umýval [k údivu místních a našemu obdivu jeho důvtipu] v kaluži. Mýdlem.
17:50 - Zrovna jsme projeli vesnicí Медведь.
18:00 - Rovná silnice, respektive bez děr. Skoro. Jsem v šoku. Asi se blížíme k nějakému městu. Mám pro to název Potěmkinova silnice.
18:05 - Шимцк - 48 km to Novgorod. A jedem po šestiproudové silnici.
18:35 - Novgorod - Vidíme obchod. Chceme chleba.
19:00 - Podnikli jsme nájezd a máme dva chleby, okurky a papriku, čtyři jogurty, čtyři pirohy a moroženoje.
A litr kvasu z cisterny u silnice. Vanilková cola byla, jak na potvoru, vyprodaná.
19:08 - Piroh s masem je teda pěkně hnusná věc.
20:37 - Ach jo. Nemám jak nabít baterku do foťáku. Novgorod je moc pěkný, teda kolem řeky. Možná budem spát už tady a do Petrohradu pojedeme zítra.
20:58 - Bloudíme a venku prší. Štěpán nám aspoň čte pohádku Dva Ivanové.
21:30 - Zjistilo se, že mrak Fjodor s námi není od Ruských hranic, ale od té doby, co na sraz k odjezdu přijel Štepánek.
Heda je trudomyslná, protože tu nemá signál, tak jsme jí se Štěpánekm zazpívali píseň proti trudomyslnosti. Lída a Jája se daly do vyplňování registrací v azbuce. Jsme v kempu, je tu spousta aut a ani jeden stan.
21:59 - V kempu se chystala ruská diskotéka a tak jsme přejeli kousek dál k pláži...á, couváme. Asi budem mít taky diskošku.
Tak ne, jedeme jinam, ale zas tu je nějaký auto. Kašlem na to a zůstáváme.
23:53 - Máme postavený tábor aniž zapršelo. Hurá. Je tu komárů jak sviňa, repelent moc nepomáhá.
Vařili jsme polívku a jakési těstoviny a až na tu připáleninu se mi docela povedlo to umýt bez vody jen pomocí toaletního papíru.
S Hedou máme půlnoční foto s bleskem i bez.
Štěpánek čte Ruský týden.
Kolem půlnoci - Sotva jsme všichni ulehli a žigul se rozhodl že pojede pryč.

Žádné komentáře:

Okomentovat