27.11.06

Postřeh

Jakožto zaměstnanec vysokoškolské knihovny jsem dospěla k závěru, že vysokoškolští studenti jsou ta nejpitomější stvoření pod sluncem.
Kdo nevěří, ať se přijde sám přesvědčit.

15 komentářů:

  1. Inu, obávám se, že to nebude jen problém vysokoškolských studentů ... k nám volají občas lidé [dospělí], kteří se v tom telefonu [a nejen v něm] prezentují natolik tupě, že mi to vhání až slzy do očí a musím zadržovat smích, to je bída:))

    OdpovědětVymazat
  2. HONZA: to je dost složité, ve zkratce, na všechno mají na webu i po knihovně návody i s obrázkama krok az krokem, ale pořád se ptají kde co a jak a jak to, že jim něco nefunguje a podobně.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to musím konstatovat, že středoškolští tak pitomí nejsou (aspoň ti moji). Že by pak na vysoké zpitoměli?

    OdpovědětVymazat
  4. Já teda radši budu pitomým vysokoškolákem, než "chytrou" knihovnicí, která evidentně dělá práci, pro kterou se nehodí..

    OdpovědětVymazat
  5. Že by se nám ozvala potrefená husa a oznámila nám, že debil zůstane debilem.

    OdpovědětVymazat
  6. K&T: ja vlastne ani nevim co na to napsat...tak bud. A treba si bez nekdy sednout na pul dne do knihovny na sluzbu. To bys mozna zjistil/a, ze na knihovnickou praci se nehodi nikdo.

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní3/11/07 12:54

    A co je na té práci tak strašného? Proč ji tedy děláš? Nechápu, že je takový problém někomu pomoci.

    Když něčemu nerozumím na přednášce, tak se zeptám přednášejícího. Předpokládám totiž, že je tam od toho, aby na můj dotaz odpověděl. A věřím, že se ho studenti také ptají pořád dokola na to samé (a pro něho naprosto zřejmé) nebo na věci, které jsou vysvětlené ve skriptech nebo na netu.

    Nechápu, proč v Čechách musí být každý ten nejchytřejsí a ostatní debilové. S takovým přístupem chápu, že jsou referentky na studijním, knihovnice, kuchařky a případně další lidé pracující ve službách, nepříjemní.

    Nešlo by to příště s úsměvem a v pohodě? Myslím, že by to byla velká úleva pro obě strany. Buď ráda, že můžeš někomu pomoci a ulehčit mu život. Taky z tebe nedělám pitomce za to, že neumíš spočítat třeba diferenciální rovnici druhého řádu... (jestli umíš, tak se omlouvám za špatně zvolený příklad)

    OdpovědětVymazat
  8. Jé, Kris, ty to umíš tak fajn vysvětlit! Dost mi u toho došlo a hlavně to, že máš pravdu. Aspoň já se příště budu snažit těm lidem vycházet vstříc.

    Jo a šlo by k tomu článku přidat Tvou fotku? Aby tam byl příklad jednoho z pitomců, o kterejch ten článek je, víš?

    Jinak Tvůj povýšený tón celkem není na místě, protože na rozdíl od Tebe autorka už vysokou hotovou má...

    OdpovědětVymazat
  9. Ja chapu ze si tim svym spotem muzu za to, ze me povazujes neprijemnou nemilou osobu, ale co nadelam. Bud klidna, na sluzbe nedelam zas tak casto, chodim tam jen vypomahat a v techto pripadech se snazim byt mila a usmevava jak to jen jde. Ja chapu ze je spousta lidi kteri neco nevedi, potrebujou si neco overit a podobne a taky chapu, ze jsem tam od toho abych jim poradila. Taky jsem byla studentka a taky jsem se ptala na naprosto evidentni veci, ktere si clovek mohl zjistit snadno sam, kdyby se jen trochu snazil a tim padem priznavam, ze jsem byla taky tak pitoma. Nemyslim si ze jsem nejchytrejsi a ostatni debilove, naopak obdivuju ty lidi, kteri studujou neco, cemu ja ani trochu nerozumim.
    Vim ze to jde tezko, kdyz jsi to nejspis nikdy nezazila, ale zkus se vzit do take me situace a vem v uvahu, ze proste nekdy v zivote nastane situace, kdy napriklad clovek behem deseti minut podesate odpovida na dotaz, jehoz odpoved ma tazajici napsanou pred sebou. Takovou situaci ja resim tak, ze s usmevem desetkrat odpovim to stejne, a pak si jdu ulevit na svuj blog.

    Ale ted me napada, ze to je vlastne jedno kolik lidi se me behem jakkoliv kratke doby zepta na evidentni vec, protoze moje chovani se odviji primarne spise od toho, jak se ti dotazujici chovaji ke me. Jasne ze se na Tebe vsichni usmivaji a ochotne Ti poradi, pokud ty je s usmevem poprosis o radu. Zkus ale nekdy na nejakou knihovnici misto prosby/dotazu vypalit rozkaz a tvar se u toho pokud mozno stylem "tys ses jen pitoma knihovnice". Pravdepodobne by Ti vyhovela, ale copak by si o Tobe asi myslela?

    OdpovědětVymazat
  10. Jo a tu praci delam proto, ze me to bavi a taky proto, ze vim ze mam obcas prilezitost nekomu pomoct. To, ze mi nekdo podekuje za to ze jsem mu dobre poradila nebo s necim pomohla mi zvedne naladu na cely den. A nebo do te doby, nez se objevi nejaky neprijemny sudent, ktery se mnou jedna jako s debilem.

    OdpovědětVymazat
  11. Ani nevím, čím mám teď začít...

    Začnu omluvou za to, že jsem tě tak rychle odsoudila. Tvůj spot mě ale opravdu vytočil, protože za "nejpitomější stvoření pod sluncem" jsi označila VŠECHNY vysokoškoláky bez rozdílu. Je to jako kdybych kvůli několika nepříjemným knihovnicím řekla, že VŠECHNY knihovnice jsou ***. Prostě se mě tvůj příspěvek dotkl a připadal mi velmi nespravedlivý, takže mi to nedalo a musela jsem se ozvat.

    Osobně považuju za samozřejmost, že předtím, než se někoho na něco zeptám, tak pozdravím, usměju se a pak teprve položím otázku. Na závěr poděkuji. Když tohle někdo nedělá, ať se pak nediví, jak se s ním zachází :-). Bohužel se občas stává, že na slušně položenou otázku dostanu velmi nevybíravou odpoveď, která ukazuje nadřazenost toho, kdo by měl pomáhat. A přesně takový obrázek mi vyvstal před očima po přečtení tvého spotu...

    Přeju ti, ať co nejméně nepříjemných studentů navštěvuje knihovnu a ať ti vydrží úsměv na tváři. Protože s úsměvem jde všechno líp.

    OdpovědětVymazat
  12. Ještě jeden postřeh.

    V této diskusi došlo k podobnému jevu, jako když přijde nepříjemný student s nepříjemnou otázkou.

    Já jsem příspěvek vzala jako útok na mojí osobu a chtěla jsem se bránit. Nejlepší obranou je útok, takže jsem pěkně zaútočila. A hned se objevil martiner, který chtěl chránit autorku tohoto webu, takže útočil na mé příspěvky. Nejprve jsem byla potrefená husa a pak kritizoval můj povýšený tón (který byl zřejmě vedlejším účinkem mého útoku, protože se rozhodně nechci nad nikoho povyšovat). Vůbec ale neřešil podstatu problému a důvod nedorozumnění. (prosím nebrat jako útok, já bych jednala úplně stejně ;-)

    Smekám proto před autorkou blogu, že se dokázala zamyslet nad příčinou mé útočnosti a vysvětlila klidně svůj postoj.

    OdpovědětVymazat
  13. Kris: no je prirozene, ze vzhledem k tomu, ze jsem do toho spotu nenapsala duvod [proc jsou VS studenti pitomci], tak ho nekdo muze brat jako utok na svou osobu. Jak uz jsem psala vys, moje chyba :)
    No nic, pojdme se radsi bavit o Finsku, jak tam ted je? Accuweather na blogu mi hlasi v Espoo 0 stupnu, coz mi prijde jeste celkem dobry, tady je -2 a jeste k tomu snezi.

    OdpovědětVymazat
  14. S pocasim je to tu teda bida. Jeste pred par dnima porad jen prselo, predevcirem konecne zacal padat snih. ale napadlo sotva pul centaku. Takze vam v Cechach docela zavidim tu snehovou nadilku... A uz se taky moc moc tesim, az tu bude bilo, protoze to snad trosku prosvetli ty tmave dny, co tu ted nastaly.

    OdpovědětVymazat