23.2.07

The Specials

Já mám známého...no to je moc jednoduché...on to je můj spolužák ze střední školy a z vysoké školy, a taky to je pak můj téměř učitel a můj zkoušející u státnic. Vyznačuje se tím, že pořád někam jezdí, jako třeba na Kubu a tak, a přiveze si odtama nějaký úraz. Když jsem ho před asi deseti lety poznala, měl na hlavě číro, nosil řetězy a těžký boty, hlásil se k anarchistům a udělal si u nás na škole druhou maturitu. I přes jeho vzhled ho vzali na vysokou školu, která ovšem nejspíše změnila jeho náhled na svět, protože kožené kalhoty vyměnil za rifle, těžké boty za tenisky, a řetězy za tetování. Teď má udělaný druhý stupeň vysoké školy [PhDr.] a stal se vyznavačem ska, což se odrazilo i v jeho šatníku. Když jsem ho viděla naposledy, měl na sobě proužkované kalhoty, bílou košili a ska klobouk.
A k tomu jsem se chtěla dostat - ska.

Ska je hudební styl, který u nás není nijak moc rozšířený, snad jediná obecně známá česká kapela je Sto zvířat. Známější je u nás spíš reggae, které pochází ze stejného ostrova a ze ska vychází.

Styl ska vznikl na konci 50's na Jamajce pod vlivem americké hudby, a v 60's se díky imigrantům tento styl dostal do Anglie. Prvním pořádným hitem se stala píseň My Boy Lillipop

kterou nejspíš znáte v českém podání z filmu Rebelové popřípadě v o něco starší verzi Yvonne Přenosilové.

Na přelomu 70's a 80's se nad Anglií přehnala druhá velká vlna ska a vznikla spousta kapel které ovšem hrají hlavně jamajské předělávky.
No a do tohoto období patří taky moje oblíbená kapela The Specials, o které se můj londýnsko-slovenský bratranec velice divil že ji neznám. Během pouhého třítýdenního pobytu v Anglii na mě The Specials udělali takový dojem, že jsem dokonce za £5.99 zakoupila album The Best of The Specials a teď ho pořád poslouchám v práci.

Několik oblíbených písní:

a hlavně


Historie ska
Ska na wikipedii
The Specials
Texty The Specials
MP3 The Specials

5 komentářů:

  1. Anonymní23/2/07 18:40

    Nemám ska moc rád, připadá mi vlezlé a jednotvárné.

    OdpovědětVymazat
  2. honza: jestli neco mas, tak pujc, poslechnu, zhodnotim, uvidim

    OdpovědětVymazat
  3. joo ty dva songy sou uzasny ale u me vede Ghost Town :)

    OdpovědětVymazat
  4. r1: ska jednotvárné? no když myslíš...
    an: mě osobně Ghost Town tedy moc neoslovil

    OdpovědětVymazat