2.1.07

Boris Akunin

Kdysi jsem četla v lihovkách recenzi na jednu knihu. Jmenovala se Případ Azazel a napsal ji jakýsi Boris Akunin.
Ta receze se mi líbila, respektive líbilo se mi, co v ní bylo napsáno o oné knize. A jelikož jsem tu recenzi četla cestou do MZK [ještě teď si to pamatuju, bylo to cestou ze zastávky Nerudova do knihovny], hned jsem si ji vynalezla v knihovním katalogu a objednala. MZK má bohužel ve zvyku nové knihy, včetně beletrie, půjčovat pouze prezenčně [prezenčně od slova prezence, jako přítomně, tzn. jen v knihovně, ne domů]. Knihu jsem tudíž prohlédla a to bylo tak všechno co jsem s ní mohla udělat, jelikož číst si beletrii v knihovně, nikoli doma v posteli, mi přijde zvrhlé. Recenzi, knihu i autora jsem tedy odsunula v hlavě někam dozadu a schovala toto téma na příhodnější chvíli než je období psaní diplomky. Ta nastala před rokem, kdy jsem na čas pracovala v Mahenově knihovně a tím se mi naskytla výhoda beztrestně, tedy bezpoplatkově, si rezervovat různé knihy, kterých se mi zachce.

Zatím jsem četla pouhá tři díla zmíněného spisovatele, ale již od přečtení prvního z nich [shodou okolností to byl právě Případ Azazel] se Agatha musí o první místo v mém spisovatelském žebříčku dělit s Borisem Akuninem. Stále však marně obcházím antikvariáty a ještě k tomu pravidelně slýchávám odpověď "Akunin? To jsem ještě nelyšel/a" "To mi nic neříká" a podobně [malým svátkem pro mne byla návštěva jednoho antikvariátu v Ostravě, kde mne slečna po vyslovení spisovatelova jména sama od sebe dovedla k detektivní literatuře].

No, vyhledem k tomu, že mne stále nikdo nechce Akuninovými knihami obdarovat, dospěla jsem dnes k rozhodnutí, že je na čase si udělat radost a z nejbližší výplaty všechna čtyři Fandorinova dobrodružství, která u nás vyšly, zakoupit.

Při pátrání jsem objevila pár zajímavých věcí. Bohužel jsou v cizích řečech, nejvíc tedy v ruštině:
Boris Akunin - Wikipedia EN
www.akunin.ru - IMHO velice pěkná stránka, škoda jen, že je jen v ruštině. Obsahuje plné texty všech knih o Erastu Petroviči Fandorinovi
Oficiální web E. P. Fandorina

Podle knih o Erastu P. Fandorinovi byly dokonce natočeny již tři filmy [a já moc doufám, že se mi je podaří někdy nějak sehnat]:
Azazel
Turecký gambit [hlavní ženskou postavu zde hraje Olga Krasko, kterou známe z Četnických humoresek, coby Klaudii, dceru vrchního strážmistra Arazíma]
Статский советник/State councillor, který má parádní ruské stránky a kde jednu z hlavních postav hraje dost známý ruský režisér Nikita Michalkov [z filmografie např. Lazebník sibiřský] [trailer 480px_12,4 MB, 640px_54,6 MB]

4 komentáře:

  1. Anonymní16/3/07 21:44

    Mně se stalo úplně to samý :-) Taky jsem přečetla tu recenzi, ale byla jsem tak uchvácená, že jsem si Azazela hned druhý den koupila. Od té doby je Boris Akunin mým nejoblíbenějším spisovatelem (pravda, nesmím zapomenout na Agathu a E.A.Poea).

    OdpovědětVymazat
  2. Konečně první známka toho že nejsem v naší republice jediná. Paráda!
    Agathy mám skoro celou sbírku toho co vydal Knižní klub :)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní3/4/09 10:07

    Статский советник se překládá jako Státní rada. Film je taky parádní, protože tam hraje Oleg Menšikov, neméně známý a populární jako Nikita. Film mám, ale bez českých titulků. Asi před půl rokem Akuninovi vyšla nová kniha román-počítačová hra Квест. Hned jsem si ji koupila. Zrovna ji čtu. Opět parádní. Nemyslím si však, že se k nám překlad dostane :(

    OdpovědětVymazat
  4. An: Ja vím, film mám a jedna dobrá duše mi preložila titulky, takže jsem si ho konečně taky pustila. Oleg Menšikov se mi jakožto Fandorin velmi líbil [viz. tento post]. Co se Akuninových knih v češtině týče, naděje mě postupně opuštějí, tudíž začínám kompletovat sbírku alespoň v angličtině, protože to vypadá, že v té časem vyjde všechno.

    OdpovědětVymazat