4.10.06

Drážďany

Již jsem se tady zmínila, že jsem v rámci služební cesty navštívila v září Drážďany.
Byla jsem tam už jednou, asi před dvaceti lety. Můj tehdejší dojem z Drážďan byl šedé rozbité město, nejvíc se mi líbilo v muzeu Karla Maye v Radebeulu. Koupili mi tam dva plakáty a odznak s Vinnetouem [kdo ví kde je mu teď konec]. Kromě toho jsem taky ovšem dostala novou krásnou červenou bundu s odepínací kapucí, což teda bylo něco. Při zpáteční cestě jsme se na hranicích tvářili že tu už přece máme dlouho.
Tentokrát jsem si z Drážďan přivezla akorát chuť na čokoládovou zmrzlinu, kterou prodávala slečna pod balkónem Evropy [terasa založená původně jako soukromá zahrada
saského ministerského předsedy hraběte Brühla, později byla zpřístupněná veřejnosti a brzy se stala nejoblíbenější drážďanskou promenádou].

Takže, něco o saském hlavním městě:
Název je odvozen od starosrbského označení Drežďany pro lidi bažin a lužních lesů. Leží cca 50 km severně od českých hranic a jsou největším městem státu Sasko. Spolu s Berlínem, Hamburkem a Kolýnem nad Rýnem patří také k největším městům celého Německa. Vzhledem ke svému statusu saského hlavního města jsou též saským politickým centrem se sídlem zemské vlády, sněmu a dalších zemských úřadů.
První písemná zmínka o Drážďanech je vedená v roce 1206.
V únoru 1954 bylo město během pouhých tří dní téměř zničeno leteckými bombovými útoky. Jednou z nejznámějších vybombardovaných památek je protestantský kostel Panny Marie, ze kterého se zachoval jen jeden z rohů. V roce 1994 začala kompletní rekonstrukce kostela, v roce 1995 byla dokončena a 30.10.2005 byl kostel opět vysvěcen.

Fotky
moje
www.bbc.co.uk/czech/specials/2016_dresden_60
z googlu
drážďanská univerzitní knihovna

O Drážďanech
průvodce [pdf]
Reflex - genius loci

Webkamery
Frauenkirche [to je ten zbořený a znovu postavený kostel]
dopravní situace [mapa1] [mapa2]
letiště [víte že drážďanské letiště má stránky i v češtině?]

Zdroje:
cs.wikipedia.org/drazdany
www.dresden.de

Žádné komentáře:

Okomentovat