28.12.07

Zase Akunin...

Zase mám nějaký Akuninovský večer.
Na Albatrosu pořád nikde nic, Státního rady se asi nikdy nedočkáme a o dalších knihách už ani nepřemýšlím. Teda přemýšlím, ale přeorientovala jsem se z češtiny na angličtinu, protože ruštinou vládnu ještě méně. Na rozdíl od ruských fulltextů ty anglické moc dostupné nejsou, ale dají se aspoň koupit a to některé dokonce i u nás.

Jo a taky jsem objevila že svůj web má nejen Статский советник ale i Турецкий гамбит. Jsou sice bez hudby, ale taky dobry.

Jo, ještě potěšující zpráva pro Akunin/Erast Fandorin fans: Azazela si všiml konečně i Hollywood a na rok 2009 je ohlášen film Azazel. Ten měl mít premiéru již letos, ale Milla Jovovich svým těhotenstvím tak trochu znemožnila natáčení. Režírovat bude Paul Verhoeven, který je podepsán například pod Robocopem či Základním instinktem. No to bude fakt něco. Bude Sharon Stone hrát ukrutnou zakladatelku penzionátů [o které si teď nemůžu vzpomenout jak se jmenuje]?

27.12.07

Vánoční

1) Ježíšek mi nadělil opravdu parádní tašku na nojtbuk. Taky mi ale nadělil dvě toaletní vody, čtyři sprchové gely a sůl do koupele. Bojím se, jestli tím nechtěl něco naznačit.
2) Půlnoční...proč tam ti lidi chodí? Ptám se samozřejmě na ty, kteří do kostela jinak nepáchnou. Na Půlnoční cítím, jako bych do toho kostela pro změnu nepatřila já. Naštěstí vždycky jen chvíli. Mám Půlnoční ráda, jen si ji neužívám tak jak bych chtěla, protože chtě nechtě přemýšlím...no...o tom, proč tam ti lidi vlastně chodí. Jsou to ateisti kteří se jdou podívat na divadlo? Jsou to lidi kteří chodili do kostela jako malí s rodiči a teď už se jim tam nechce, ale myslí si, že na Vánoce by tam jít měli? Chodí jen k nám římským katolíkům nebo i jinam? Všechno to jsou spíš řečnické otázky, nečekám na ně odpověď, už proto, že kolik lidí, tolik různých odpovědí. Ale to jestli choděj i jinam než k nám by mě fakt zajímalo. Jestli ne, viděla bych to příští rok na půlnoční třeba v Červeném kostele nebo na Pellicove. IMHO je to jedno a ještě bych mohla přemýšlet nad něčím duchaplnějším.

26.12.07

Manikůra

Dnes [teda spíš včera] jsem si udělala opravdu pěknou francouzskou manikůru...která vydržela do té doby, než jsem přelívala guláš z papiňáku do misky.

21.12.07

Stardust

Včera jsme s Marťasem vyrazili do kina na film, na který jsem se těšila jak na Vánoce už od Bourneova Ultimáta [před kterým jsem viděla poprvé trailer].
Mě se ten film opravdu dost líbil a vůbec nevím co o něm mám napsat.
Hodím sem alespoň nějaká hodnocení a recenze. Stejně už tam všechno je.

csfd.cz
imdb.com
fffilm
Mirka Spáčilová [MF Dnes]
Darina Křivánková [Lidovky] [Ta se ale nepočítá, protože tomu nerozumí a jak víme, neumí dát víc než tři hvězdičky nikomu jinému než Potterovi vězni z Azkabanu]

18.12.07

Židovská hvězda

Když se mi zadaří, nosím na krku židovskou hvězdu. Momentálně žádnou nemám, protože tu poslední jsem ztratila při každoročním společném focení s mou kamarádkou J..
Od té doby obcházím stánky na Květinářské a jiné podobné za účelem koupě nové židovské hvězdy [tu poslední jsem koupila právě tam], ale zatím se mi nezadařilo žádnou ucházející najít. Když už nějakou objevím, vždycky to je jen terezínská a tu já nechci, protože jsem v Terezíně nebyla a nemám s ním nic společného, a tudíž mi podle mě nijak nepřísluší se jí honosit. A kromě toho, Židé to prý neradi vidí a já nechci působit rozpory. Když jsem se po židovské hvězdě ptala naposledy, dopadlo to takhle:
E: "Dobrý den, já sháním židovskou hvězdu."
P: "Máme takovouhle a nebo ještě tuto."
E: "To je buď moc malý nebo moc velký, něco mezi tím byste neměl?"
P: "To ne, ale máme pentagram."
Ale dnes jsem objevila dvě fakt moc krásný v obchodě "Vše za 39,-". Jedna modrá s vyrytým nápisem Love a druhá červená s plastickým čínským znakem a obě dohromady za 59,-.
Jako fakt váhám.

Grey's Anatomy S03E15

Včera se mi stala taková věc...koukala jsem se na Jednotce na Kliniku Grace [u nás známou pod názvem Chirurgové, ve světovém povědomí jako Grey's Anatomy] na 15 díl třetí série, který skončil hrozně, ale fakt hrozně napínavě [zatím snad ze všech dílů nejnapínavěji], že mě teda opravdu moc zajímalo co bude dál.
Jenže...příští tejden Vánoce, že jo, u nás tady ty díly ještě nešly...no prostě prekérní situace.
Já jsem se teda původně chtěla dívat na Královnu Margot, jednak protože mě to zajímalo a druhak protože tam hraje Vincent Perez, který hrál v Indočíně, ale známe to všichni. Když musíš, tak musíš.
Takže, bleskurychle jsem sehnala další díl a s Vincentem Perezem v pozadí na televizi bez zvuku jsem se konečně dozvěděla jak to je dál.
Jenže! 16 díl třetí série končí ještě napínavěji než 15. díl třetí série". Co teď? Je jedna ráno, ale já ten další díl prostě musim vidět! Bleskurychle jsem sehnala ještě další díl a poté při jeho sledování ještě pro jistotu další. Kdyby jako náhodou.
Naštěstí to dopadlo dobře, na konci včerejšího třetího dílu žádný šok ani nic jiného, takže jsem ve dvě mohla jít s klidným srdcem spát.
Dnes to vstávání do práce bylo teda dost obtížné...

14.12.07

E-shop mánie

Před chvílí jsem zjistila, že jedna moje kamarádka asi trpí mánií zakládat svým kamarádům a příbuzným různé internetové obchody. Už vím o třech [zdravotní, kolovej, snouborďáckej], sportovní a váhovej. Začínám uvažovat, že bych si taky nechala nějaký založit.
Třeba...třeba e-shop se skriptama ze stavebnictví a architektury. Tady u nás je o ně docela zájem :)

Hlavně o mně a informatice

Poslední dva dny byly báječné, jenom se dnes ráno cítím, jako kdyby mě někdo praštil kladivem. Už tři hodiny čekám kdy to přejde.

Středa
Depka, Rip & Unzemi se přišli mrknout na velkoformátovou [máme největší televizi] Love Actually. To málem nedopadlo, protože jsme si předtím jako předkrm dali první a posléze i druhý díl IT crowd a skoro to vypadalo že bude celá první série. Taky mi sežrali skoro všechny mandarinky [Unzemi] a nechali půlku třetího popcornu a skoro celou mléčnou čokoládu s karamelovou náplní [Depka], kterou jsme pro změnu sežrala včera [vlastně už dneska] na jeden zátah zase já.
K tomuto bych ještě chtěla poznamenat že jsem zjistila jednu poměrně důležitou věc: vánoční úklid je IMHO nejlépe provést tak, že si člověk tak týden dva před Vánocema pozve na návštěvu partu kamarádů, z nichž jeden má byt jako klícku a ti ostatní už ten byt jako klícku viděli.

Čtvrtek
Sraz v Empire s Janičkou, která stále neslyší na jedno ucho. Dala jsem si hovězí steak, protože se potřebuju zbavit stravenek. Steak byl bez přílohy, protože tam berou naráz stravenky jen dvě.
Poté sraz s W. na Nádru v jedničce a hurá na sraz VšV a spol..
VšV a spol. spadají do kategorie "moje studium", podkategorie "fakulta informatiky MU" a podpodkategorie "grafický design", přičemž VšV je hlavním hybatelem a vyučujícím a "a spol." jsou další postupně přidružení vyučující a bývalí studenti.
Ano, je to tak, já jsem opravdu absolvovala několik předmětů na FI a to dokonce úspěšně. Za poznámku jistě stojí, že na nejzákladnějším předmětu Základy vizuální komunikace [který si zapisují prakticky všichni studenti FI, protože si myslí, že to jsou lehce získané kredity] jsem se potkala nejen s W., ale taky se svým [v té době] dlouholetým kamarádem Marťasem a dokonce jsme spolu na hodinách hráli piškvorky a lodě. Ovšem na rozdíl od většiny ostatních informatiků [včetně Marťase] jsem já pokračovala i v navazujících předmětech Grafický design "I/II/III", "Písmo I /II/III" a posléze i "Typografie I/II/III", protože jsem zjistila, že je mi mezi informatiky dobře a chci tam chodit co nejdéle.

No. Sraz to byl veselý, neboť jsem se tam setkala nejen s VšV a nejnejnejnejnejnejnejnejpéťou [kterému jsem mimochodem dohodila před lety zaměstnání ve kterém stále setrvává, a stále mi odmítá poskytnout zaslouženou provizi], ale taky se dvěma dalšími účastníky báječné akce "Plenér - Manévry Lipnice 2002". Plenér je akce, kterou VšV pořádá každoročně o prázdninách a jde o zhruba týdenní pobyt v přírodě na čerstvém vzduchu, na kterém se účastníci [studenti VšV] učí kreslení, stínování, akvarelování, frotážování, focení a jiným výtvarným činnostem.
Plenér - Manévry Lipnice 2002 zanechal v našich srdcích takovou hlubokou stopu, že jsme se hned nadšeně domluvili na zopakování.
Doufám, že to klapne, páč už se moc těšíme.

12.12.07

Adobe Flash Player/Heroes

Dnes jsem se zúčastnila školení, kde jsem se naučila spoustu zajímavých věcí jako třeba:
nainstalovat FireFox,
otevírat si pomocí pravého talíčtka myši nový panel [naučila jsem ostatní, včetně školitelky, otevírat a zavírat panely kolečkem myši],
zakázat a povolit JavaScript,
nainstalovat AcrobatReader,
používat adblock [přiznávám, že to se mi hodí, protože mě to nakoplo s reklamama zatočit konečně i v práci].
Tímto rozhodně nechci dotyčný kurz nijak shazovat. Naopak si myslím, že jich je potřeba, protože ne každý kdo pracuje v knihovně má doma programátora a tak tyto věci zná. Už jen kvůli vysvětlení problematiky hoaxů bych tam nahnala minimálně polovinu osazenstva naší knihovny [a některé další známé].

Mno. Co ale rozhodně musím zaznamenat [a kvůli čemu vlastně píšu], je do očí bijící podobnost toho děsně tajemného znaku z Heroes s logem Adobe Flash Player.

PS: Ještě jsem si vzpomněla, že slečna školitelka používala dost často slovo "doubleclick", čímž mi udělala hroznou radost.

4.12.07

Kalendář 2008

Je začátek prosince a tudíž u nás v práci opět nastal čas distribuce papírových kalendářů na příští rok. Naše sekretářka naznala, že právě já jsem ten nejvhodnější kandidát pro kalendář "Doteky světla - kalendář s katolickým kalendáriem". No ale co kdybych byla třeba členka Církve československé husitské?